Elementarna nepogoda u Zadru, 11.9.2017 godine.
- 325 mm/m2 - to je najveća količina oborina koja je unutar 24 sata pala igdje u Hrvatskoj od početka službenih meteoroloških mjerenja.
Olujno grmljavinsko nevrijeme koje je na širem području Zadra potrajalo cijelo prijepodne, a najintenzivnije je bilo u jutarnjim satima. Tada je kiša velikog intenziteta u kratkom vremenu, u samo dva sata, prouzročila ekstremnu količinu oborina i pojavu bujičnih poplava. Toga dana je Zadar bio mjesto s najviše oborina u cijelom svijetu.

Najviši vrhovi tog oblačnog sustava su na zadarskom području dosezali 12 km visine. Na širem području Zadra detektirano je više od 25.000 munja – navodi DHMZ. Drugim riječima, na Zadar, kao da se izlilo 100.000 olimpijskih bazena vode.
Oko 9.00 zbog obilne kiše, došlo je do popuštanja korita potoka Ričine te je bujica probila ogradu i u kratkom vremenu poplavila UPOV Centar. Sam UPOV je bio pod vodenom bujicom od 9.00 - 16.00. Od 9.00 pročišćavanje otpadnih voda na UPOV-u Centar je onemogućeno. Nije došlo do izljevanja fekalija van bazena UPOV-a.
PREZENTACIJA - ELEMENTARNA NEPOGODA